Papryki faszerowane kurczakiem curry i ryżem

Szukając pomysłu na obiad w dniu treningowym, natrafiłem na przepis na papryki faszerowane kurczakiem curry z ryżem, który po zmodyfikowaniu daje nam porządną dawkę energii zarówno po treningu, jak i przed nim, którym dzielę się z Wami.

SKŁADNIKI:

  • 4 szt, – papryki czerwonej
  • 400g – filety z piersi z kurczaka
  • 100g – ryżu
  • 100g – cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 10g – natki pietruszki świeżej
  • 80g – żółtego sera
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

314 kcal – jedna porcja, czyli jedna cała papryka (dwie połówki) papryki:

  • 31,5g białka
  • 32,8g węglowodanów
  • 8,2g tłuszczu
  • 4,5g błonnika

W pierwszej kolejności gotujemy ryż – 15 minut. Kiedy ryż jest w trakcie gotowania, siekamy drobno cebulę, do której dodajemy wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Filety z kurczaka siekamy na bardzo drobną kostkę i dodajemy do ugotowanego ryżu wraz z cebulą i czosnkiem. Wszystko razem dokładnie mieszamy, dodając przyprawy. Umyte i wyczyszczone ze środka papryki, tniemy na połówki, a następnie wypełniamy powstałym farszem. Tak przygotowane papryki gotujemy na parze przez ok. 40 minut – ja wykorzystałem Varomę z Thermomixa. Gotowe danie posypujemy świeżą pietruszką i delektujemy się smakiem.

Osobiście bardzo podeszło mi to danie, ze względu na smak, wartości odżywcze i przede wszystkim łatwość wykonania. Po spożyciu nie czułem uczucia ciężkości na żółądku i po 3 godzinach, spokojnie udałem się na trening pełen energii.

Papryki faszerowane kurczakiem curry z ryżem – Polecam !



Zofia Piotrowicz – magister dietetyki ze specjalizacją żywienia i suplementacji osób aktywnych fizycznie, absolwentka Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach. Ukończyła liczne szkolenia oraz warsztaty, gdzie doskonaliła swoją wiedzę z zakresu dietoterapii chorób, a także żywienia sportowców i osób aktywnych fizycznie. Jej pasją jest dietetyka sportowa, w życiu codziennym współpracuje ze sportowcami na różnych poziomach zaawansowania, klubami sportowymi, trenerami biegania oraz największym portalem dotyczącym biegania w Polsce – bieganie.pl.

Tomasz Opuchlik
dzialaj@aktywna-pszczyna.pl
Brak komentarzy

Zostaw komentarz