Your cart is currently empty!
10 sty Papryki faszerowane kurczakiem curry i ryżem
Szukając pomysłu na obiad w dniu treningowym, natrafiłem na przepis na papryki faszerowane kurczakiem curry z ryżem, który po zmodyfikowaniu daje nam porządną dawkę energii zarówno po treningu, jak i przed nim, którym dzielę się z Wami.
SKŁADNIKI:
- 4 szt, – papryki czerwonej
- 400g – filety z piersi z kurczaka
- 100g – ryżu
- 100g – cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 10g – natki pietruszki świeżej
- 80g – żółtego sera
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
314 kcal – jedna porcja, czyli jedna cała papryka (dwie połówki) papryki:
- 31,5g białka
- 32,8g węglowodanów
- 8,2g tłuszczu
- 4,5g błonnika
W pierwszej kolejności gotujemy ryż – 15 minut. Kiedy ryż jest w trakcie gotowania, siekamy drobno cebulę, do której dodajemy wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Filety z kurczaka siekamy na bardzo drobną kostkę i dodajemy do ugotowanego ryżu wraz z cebulą i czosnkiem. Wszystko razem dokładnie mieszamy, dodając przyprawy. Umyte i wyczyszczone ze środka papryki, tniemy na połówki, a następnie wypełniamy powstałym farszem. Tak przygotowane papryki gotujemy na parze przez ok. 40 minut – ja wykorzystałem Varomę z Thermomixa. Gotowe danie posypujemy świeżą pietruszką i delektujemy się smakiem.
Osobiście bardzo podeszło mi to danie, ze względu na smak, wartości odżywcze i przede wszystkim łatwość wykonania. Po spożyciu nie czułem uczucia ciężkości na żółądku i po 3 godzinach, spokojnie udałem się na trening pełen energii.
Papryki faszerowane kurczakiem curry z ryżem – Polecam !
Zofia Piotrowicz – magister dietetyki ze specjalizacją żywienia i suplementacji osób aktywnych fizycznie, absolwentka Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach. Ukończyła liczne szkolenia oraz warsztaty, gdzie doskonaliła swoją wiedzę z zakresu dietoterapii chorób, a także żywienia sportowców i osób aktywnych fizycznie. Jej pasją jest dietetyka sportowa, w życiu codziennym współpracuje ze sportowcami na różnych poziomach zaawansowania, klubami sportowymi, trenerami biegania oraz największym portalem dotyczącym biegania w Polsce – bieganie.pl.
Brak komentarzy